سُوۡرَةُ الفَاتِحَة

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ (١)
ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ (٢) ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ (٣) مَـٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ (٤) إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ (٥) ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ (٦) صِرَٲطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ (٧)

Sunday, July 26, 2009

majlis Kahwin - Sambungan lagi


Pagi-pagi kami bangun. Yang tinggaal cuma mokde dan beberapa orang saudara terdekat yang memang nak bantu mengemas. Tak mengapa tak ramai, syukur majlis semalam berjalan lancar.

Proses mengemas semua orang tau. Objektifnya adalah untuk mengembalikan rumah ke keadaan asal. Tak perlu disuruh, orang lelaki yang tinggal akan buka bangsal tempat memasak. Kami kutip pinggan mangkuk cawan gelas yang masih tertinggal di khemah tetamu. Basuh, jemur dan asingkan mengikut jenis dan tuan punya. Petang adalah proses mengembalikan semua pinggan mangkok dan peralatan yang dipinjam. Budak-budak tugasnya mengutip sampah yang berselerak. Yang besar sikit tolong hantar ke lubang sampah besar yang sengaja digali. Nanti sampah tu akan di bakar semuanya sebelum di timbus. Kawasan akan kembali bersih seperti sediakala.

Mokde bukan nak cerita pasal mengemas tapi apa hidangan tengahari kami. Kami masak sambal kulat sisir. kulat sisir dibersihkan, tumbuk sikit untuk supaya lebih lembut, masukkan kacang panjang, ikan bilis, lada kecik, (cili padi) serai titik, kunyit dan garam secukup rasa, masak dengan santan hingga pekat. Sambal ini pembuka selera bila kepenatan, tambah pula makan dengan nasi panas-panas dan makan ramai-ramai.Kerja dah selesai. Esok ada aktiviti lain. Maklum baik kpg sekali-sekala, banyak perkara yang hendak dibuat.

jumpa lagi

No comments:

Post a Comment

Rakan-Rakan

Lintas Langsung Dari Makkah

Labels