سُوۡرَةُ الفَاتِحَة

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ (١)
ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ (٢) ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ (٣) مَـٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ (٤) إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ (٥) ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٲطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ (٦) صِرَٲطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ (٧)

Tuesday, October 7, 2014

9 Zulhijah

Qiamulai malam tadi terus sambung solat subuh. kemudian sarapan. Saya tak ingat, adakah saya dirikan solat dhuha atau tidak di Arafah. (tiga solat yang dituntut walaupun bermusafir adalah solat witir, solat dhuha dan solat tahajud). Kemudian tidor sekejap, ustazah pesan tidor sekejap agar tidak mengantuk waktu wukuf nanti. Jam sebelas kami sudah bersedia untu menunggu waktu wukuf

Waktu wukuf bermula apabila masuk waktu Zuhor. Kami solat Zohor dan Asar berjemaah didalam kemah, kemudian masing-masing khusuk dengan amalan yang perlu kami buat semasa wukuf.

Alhamdulillah, saya ingat, semua yang ustazah ajar sempat saya buat sepanjang wukuf tersebut sebelom berangkat ke Mina.
Selepas solat Isya, kami tunggu bas ke Mina. Hampir jam 11 malam baru kumpulan kami naik bas. Alhamdulillah.

Bas singgah di Muzdalifah. Kami turununtuk mengutip anak-anak batu. Kami ingat pesan Ustazah,, turunlah dari bas dan pijak buni Muzdalifah. berlepas ke Mina selepas tengah malam.

(9 Zulhijjah - Wukuf di Arafah, tengah malam mabit di Muzdalifah )

No comments:

Post a Comment

Rakan-Rakan

Lintas Langsung Dari Makkah

Labels